A ljubljanai Delo mai számában arról ír, hogy „egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy valamilyen harmadik fél is közreműködött a szlovén-horvát kapcsolatok megjavulásában”, és hogy a 18 éve tartó határvitát csak külföldi – nevezetesen amerikai – közvetítéssel lehetett kilendíteni a holtpontról.
Azt ugyan még kissé korai kijelenteni, hogy valóban vége a szlovén-horvát határvitának, de tény, hogy a svéd EU-elnökség október 2-ára összehívta a korábban a szlovén obstrukció miatt elmaradt horvát csatlakozási konferenciát, és ugyancsak október 2-ára tűzte ki a határkérdés megoldásának elősegítésére hivatott tárgyalásokat.
Az is a megoldás esélyeit növeli, hogy amikor tegnap délután a szlovén parlament külügyi és európai bizottsága a szlovén vétó feloldásáról szavazott, a legerősebb ellenzéki párt, a Janez Jansa volt miniszterelnök által vezetett Szlovén Demokrata Párt tartózkodott, vagyis nem csatlakozott a kormány javaslatát vehemensen elutasító két kisebb nacionalista párthoz.   A  geopolitikai szempontból igazán fontos mozzanat azonban nem a két szomszédos ország megegyezése, és az így lehetővé váló horvát csatlakozás, hanem az a körülmény, hogy az a bizonyos „harmadik fél” – mint arra a kérdéssel foglalkozó korábbi bejegyzésemben  én is  felhívtam a figyelmet – Amerika volt. Ez azt jelenti, hogy – a Bush-kormányzat politikájától eltérően – az Egyesült Államok most nem az EU gyengítésében, hanem megerősödésében érdekelt. Ugyanez a megváltozott magatartás tükröződik abban is, hogy míg a lisszaboni szerződésről tavaly megrendezett írországi referendum előtti kampányban Amerikából – különféle csatornákon – a szerődés ellenzőit támogatták, a júniusi Európa-parlamenti választások előtt ez a helyzet már megváltozott, aminek a hatása minden bizonnyal a két  hét múlva sorra kerülő újabb népszavazáson is megmutatkozik majd.
Az új amerikai adminisztáció nemzetbiztonsági és külügyi stratégiája még nem készült el. De abban minden bizonnyal kiemelt szerepe lesz az Európai Unióval mint autonóm és egyenrangú partnerrel való együttműködésnek.