Gary Schmitt, a konzervatív American Entreprise Institute kutatója és bloggere már  tegnap délután jelezte, hogy az Obama-adminisztráció négy vezető tisztségviselője, köztük Ellen Tauscher és „Sandy” Werbow, Lengyelországba utaztak, hogy megvigyék a hírt a lengyeleknek majd a cseheknek arról, hogy az amerikai kormányzat lemondott az ún. rakétapajzs kelet-európai telepítéséről.


 


A hír újabb fejleményeiről ma a NOL is beszámolt, de természetesen még részletesebb információkkal szolgál a varsói Gazeta Wyborcza.     


 


Ezek lényege, mint gyorskommentárjában Bartosz Węglarczyk írja, hogy “pajzs nem lesz, Obamának mások a prioritásai”. Węglarczyk szerint Barack Obama külpolitikájának fő prioritása Afganisztán. Az ottani helyzet alakulásától függ – a gazdasági válság kihatásai és az egészségbiztosítási reform sorsa mellett – Obama 2013-as újraválasztása.  


 


A második prioritás Irán, Teherán nukleáris ambícióinak megfékezése. És Amerikának Afganisztánban és Iránban szüksége van Oroszország segítségére. Ezzel – jegyzi meg rezignáltan a lengyel kommentátor – Obama a Bush-éra egyik legjelentősebb projektjét likvidálja. Węglarczyk mindamellett reméli, hogy a Varsó és Washington közötti kapcsolatok új korszakáról izgalmas és nagyon szükséges vita fog kibontakozni a külpolitikai publicisták és szakértők között.


Egy ilyen vitára nálunk is nagy szükség lenne, különös tekintettel arra, hogy a kormányra készülő Fidesz egész külpolitikai stratégiáját a Washingtonnal – lengyel mintára – kialakítandó különleges kapcsolatok kiépítésére alapozta. Ezt most alaposan újra kell gondolni. Washingtonnak az új világhelyzetben nincs kedve és ideje arra, hogy az „új Európá”-ban hídfőállásokat építsen ki a maga számára – az alapító tagállamok által alkotott „régi Európa” és Oroszország ellen.Amiből az következik, hogy Amerikához – és nyilván Oroszországhoz is – az önálló geopolitikai szereplővé előlépő Európai Unió részeként kell viszonyulnunk, és nem valamiféle különutas kelet-közép-európai politikával, amire az amerikai lépésre számító lengyelek már egy ideje készülődnek.