Marius Cosmeanu, egykori provinciás harcostársam szenzációs cikket írt Herta Müllerről a Komment.hu-ban, mindenkinek ajánlom elolvasásra! Íme egy részlet a szövegből:


 


Herta Müllert nem lehet egyszerűen “romániainak” tekinteni, elsősorban azért, mert egy olyan rendszerről ír, amelynek természetes vagy ideológiai értelemben vett leszármazottai ma is uralmon vannak, és a másság iránti empátiájuk sem különbözik sokban attól, ahogyan a diktátor emberei látták az ország más nemzetiségű állampolgárait. Aztán meg egy bánsági írónő éppen arról a nyomorult világról ír a tőle megszokott őszinteséggel és forradalmisággal, amely a román forradalom óta eltelt húsz év alatt saját leszármazottait klónozta. A bukaresti elit nagy része éppen azt nem érti, hogy a Bánság, bármilyen arrogánsan címkéznék is, másfajta politikai kultúrában él és másképp éli meg az identitás kérdését. Aki meglepődött egykor, hogy Temesvár volt az első román város, amely felszabadult Ceausescu alól, az lepődik meg ma is Herta Müller Nobelén. A bánságiak nem lepődtek meg sem akkor, sem most. Csak örültek és örülnek. Egyikük, Ioan Hollender, aki nem más, mint a Bécsi Opera igazgatója, tegnap brutális őszinteséggel azt nyilatkozta a Standardnak: “De hát Temesvár nem Románia. Azt hiszem, Bukarestben senki nem örül.”


 


A Kolozsváron magyar és román nyelven azonos tartalommal megjelent Provincia 2002. decemberében  megszűnt, de a honlapja – a teljes archívummal együtt – még mindig hozzáférhető itt: www.provincia.ro. Aki Cosmeanu régebbi írásaira kíváncsi, olvassa el a provinciás cikkeit.