A The Economist kelet-európai tudósítója szellemes cikket és térképet közölt egy nappal a brit választások előtt a brüsszeli European Voice-ban. Ajánlom mindenkinek a figyelmébe, aki egy kicsit szórakozni akar ebben a morózus Európában.


 


A térkép legnagyobb érdeme, hogy végre nem valamilyen geopolitikai prekoncepció, hanem egyszerűen csak a fanyar angol humor kivetítése. A nagyon sok szellemes ötlet közül hármat emelek ki:


 


1. Belgium érthetetlen flamand-francia nyelvi háborújával a legrosszabb Közép-Európára emlékeztet, „különösen azokra a képtelenségekre, amelyeket Szlovákia kitalált a magyar kisebbség számára”. Ezért Szlovákia mellett a helye, a derék csehek meg kiválóan ellesznek majd új holland szomszédaikkal és vice versa.


 


2. Az Egyesült Királyság, amely a választások után végre kénytelen lesz rendbe tenni ijesztő állapotban lévő pénzügyeit (nota bene: ma reggel Nagy-Britannia nemcsak arra ébredt, hogy nincs kormányzóképes többsége, hanem arra is, hogy az egyik vezető hitelminősítő intézet jelezte: a görög járvány „nagyon komoly” veszélyével kell szembenéznie), közelebb költözik a hasonló gondokkal küszködő dél-európai országokhoz, valahová az Azori-szigetek tájékára. Ha az út nehéznek bizonyul, jó alkalom lesz arra, hogy Skócia és Wales külön szigetekké váljanak. Az egykori Nagy-Britannia helyét pedig ezentúl Lengyelország foglalja el, amely épp eleget szenvedett már amiatt, hogy a németek és az oroszok közé szorult, és ezért megérdemli, hogy élvezze egy kicsit a frissítő észak-atlanti szeleket.3. Olaszország Rómával kezdődő déli része elszakad a velecei dózse uralma alá kerülő Észak-Itátiától, és Szicíliával együtt megalapítja a Két Szicília Királyságát (becenevén: Bordellót). És valószínűleg pénzügyi unióra lép majd Görögországgal, de csak vele. (Megjegyzés: a „bordello” olaszul nemcsak „bordélyház”-at, hanem „fülsiketítő lármá”-t is jelent.)