Hírek szerint  Janukovics ukrán elnök,  legmegbízhatóbb embereivel (Klujevvel és Ribakkal)  Harkivba repült. Ha ez igaz (a hírt amerikai illetékesek is megerősítették), akkor részt fog venni a dél-keleti régiók, valamint Szevasztopol és a Krím  képviselőinek a kongresszusán, amelyet ma (február 22-én) tartanak.

Nem kell sokat találgatni, hogy mi lesz a téma, hiszen a tanácskozás szervezője Mihailo Dobkin, Harkiv tartomány kormányzója, aki közismerten Ukrajna föderalizálásának a híve, kezdeményezője pedig az Ukrán Front, a Régiók Pártja által létrehívott társadalmi szervezet, amely – mint ebből a kis térképből  is látható – a Majdan önvédelmi egységeinek a „megfelelője”.

A The Financial Times tegnapi cikke arról ír, hogy egy magas rangú orosz kormánytisztviselő azt közölte az FT-vel, hogy Oroszország készen áll arra, hogy háborút viseljen a Krím, valamint az ottani orosz katonai bázis megvédelmezése érdekében. „Ha Ukrajna felbomlik – idézi az FT az orosz tisztviselőt –, akkor abból háború lesz. Ukrajna el fogja veszíteni a Krímet, mivel mi be fogunk oda menni és megvédjük, mint ahogy Grúziában is tettük.”

Egy kicsit gyanús nekem ez a nyilatkozat – bár a Financial Times kétségtelenül nem a Daily Mail –, de jól jelzi az oroszok eltökéltségét és – még inkább – a britek rendkívüli idegességét emiatt (ez látszik az Economist legutóbbi – nemcsak Putyin-, hanem egyértelműen oroszellenes – címlapjaiból is).

Szerintem még nem tartunk itt. Most még csak a dél-keleti ukrán tartományok föderációja van napirenden.

лучшая зубная паста
winnerlex.com.ua/
t-marka.ua